Häpeä hallitsee ja pistää uhrinsa hylkäämään totuuden

Häpeä on jo varhain lapsena syntynyt tunne siitä kokemuksesta, että on vääränlainen. Et ole häpeän kanssa yksin, sillä se on yksi vaikeimmista ilmiöistä, mitä ihminen kokee laajasti ympäri maailmaa. Terve häpeä kertoo puolestaan ihmisen rajallisuudesta. Myrkyllinen häpeä pahimmillaan sitoo ihmisen toimintakyvyttömäksi.

Häpeän liittolaisia ovat arvottomuus ja syyllisyys

Nämä tunteet ovat syvällä ihmisyydessä ja niistä toipuminen kestää usein vuosia. Häpeää kokevan ihmisen on vaikea hakea apua, koska häpeä estää häntä kertomasta syvällisimpiä tunteita ja ajatuksiaan. Tällaisen ihmisen pelkää myös, että hän paljastuu, jonkun näkevän hänet käymässä terapiassa. "Se kun ei kuulu ´normaalille´ ihmiselle" hän ajattelee.

Häpeä on identiteetin vamma, kun syyllisyys liittyy tekemiseen. Häpeä siis sanoo "olet vääränlainen" kun syyllisyys sanoo, että "katso nyt mitä teit" tai "miksi et tehnyt". Syyllisyys vaihvistaa häpeäidentiteettiä. 

Itseään häpeävä ihminen uskoo olevansa viallinen

Kun ihminen on lapsesta saakka oppinut pitämään itseään vääränlaisena, hänen vääristynyt uskomus itsestä on todellinen. Tämä "virheellinen ohjelma" on syntynyt vuorovaikutuksen seurauksena, jossa vanhemmat tai läheiset ihmiset ovat toimineen "vääristyneinä peileinä" hänelle. Kun lapsi kuulee toistuvasti "älä tee noin...oletko sinä tyhmä...katso nyt mitä taas teit...voi sinua raukkaa..."jne. syntyy väistämättä uskomus viallisuudesta. 

Miksi vanhemmat toimivat näin? Koska heidän keho on kasvanut aikuiseksi mutta mieli ei. On kuin "isot lapset" yrittävät kasvattaa lapsiaan". AIkuisella voi olla tietoa paljonkin, mutta käyttäytymiseltään hän voi muistuttaa lasta. Häpeä on tässä suuressa roolissa. 

Ihminen oppii matkimalla vanhempiaan ja läheisiään, jolloin  häpeä siirtyy sukupolvien ketjussa, ennen kuin joku näkee ilmiön ja hakeutuu eroon siitä. 

Haitallisesta häpeästä on mahdollisuus vapautua. Useat asiakkaamme, ovat kokeneet häpeästä asteittaista vapautumista jo muutaman kuukauden kuluttua aloitettuaan säännöllisen terapiaprosessin.

Kirjasuositus

Healing the shame that binds you -John Bradshaw

Häpeän monet kasvot -Ben Malinen

Tarina

"Elämäni uskovaisessa lapsuuden perheessä juurrutti minut häpeään. En tiennyt oliko häpeä omaani vai kollektiivistä. Häpesin itseäni ja varoin puhumasta itsestäni sekä vältin tekemistä virheiden pelossa. Vetäydyin ja katselin taka-alalta. Mieleni olisi ollut osallistua moniin asioihin, mutta en kertakaikkisesti vaan uskaltanut.

Kun joitain vuosia sitten luin häpeästä niin ymmärsin, että häpeä on opittu tunne siitä, ettei koe olevansa rakkauden arvoinen. En päässyt tunteesta eroon, vaikka luin ja etsin tietoa.

Toipuminen alkoi, kun terapeuttini näki ja hyväksyi minut juuri tällaisena kuin olen. Sain kokemuksen, että voin olla rakkauden arvoinen ihan vaan olemalla oma itseni. Terapiaprosessi on kestänyt vasta kuusi kuukautta ja huomaan itsessäni muutoksen.

Olen vapautunut hallitsevasta häpeästä ja voin valita ja osallistua aktiiviseen elämään. Uskallan olla omaa mieltäni ja ilmaisen myös sen selkeästi muille ihmisille. Uskallan myös tehdä asioita mitä en aikaisemmin uskaltanut. Epäonnistumisen pelko on vähentynyt myös vaikka tunnen sitä edelleen, mutta se ei enää estä minua yrittämästä. Jatkan terapiassa käymistä ja toivon, että uusi vapaa elämä jaksaa odottaa. Koen olevani jo kuitenkin aika pitkällä. Nyt ymmärrän myös sen, että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja se on mahtavaa".

-Nainen 50v.

Tiedon ja rakkauden jakaminen kumpuaa syvältä vaille jäämisen haavoista

"Rakkaus elää vapaudessa, mutta se katoaa, kun vapaus katoaa"  - Tommy Hellsten

Toivon, että kaikki julkaisuni avaavat yhteyttä ihmisen ytimeen, sinne missä totuudelle on tilaa ja rohkaisevat jokaista olemaan enemmän oma itsensä. Uskon, että jokaisen ihmisen sydän on "kultaa", vaikka ulkoiset asiat eivät puhuisi sen puolesta.

Tervetuloa yhteiselle tutkimusmatkalle

- Janne Korkeakangas -

Tilaa julkaisut