Nautinnollisia lukuelämyksiä ihmisyyden ytimessä

 

Rakkautta etsimässä

Kun mietin terapeutin työtä, harmaa-valkovartinen neljän värin kynä kaartelee tyhjällä paperilla etsien jotain. Silmäni ovat lähes kiinni ja nojaan hieman eteenpäin, odotan vastausta.

Lepattavat aallot läiskivät valoa luomien lävitse. Kynttilä, jonka aamulla sytytin, auttaa minua olemaan läsnä.
Kirjoitan kysymyksiä: Arvot? Toiminnan periaatteet? Kenelle? Missä? Visio? Missio?
Kun teen itselleni kysymyksen tai useamman ja jätän ne lepäämään, vastauksia alkaa tulla. Joskus ne tulevat nopeasti, joskus pitkän ajan kuluttua.
Terapiatyötä ajatellen minulla oli selkeästi päälimmäisenä kysymys, mikä on kaiken tärkein toimintaani ohjaava periaate, josta en tingi. Minkä asian pidän mielessä aina, kun kohtaan ihmisen. Kolusin aivojen sopukoissa pinnassa ja syvemmällä olevia muistoja.

Läräsin muistiinpanoja Ihminen Tavattavissa luennoilta ja katselin kirjojen selkämyksiä, jotka valkoisella puuhyllyllä odottavat kiskaisua päästäkseen rivien välistä  vapauttamaan oivalluksia, joita älykkö on sinne prosessoinut.
Muistin Tommy Hellstenin puhuvan siitä, kuinka kaikilla ihmisillä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ja siitä, ettemme voi koskaan ymmärtää ihmistä. Hän puhuu myös ”saat sen mistä luovut”  tai heikkoudesta, jonka kautta voimme nousta.

Jatka lukemista

Onko elämän vaikeus siinä, että en tiedä kuka olen?

Missä minun turvani?

Lapsuuteni kasvoin maatilalla. Kun olin noin 10-vuotias, naapurissamme paloi navetta. Kun isäntäväki naapureiden avustuksella yrittivät saada lehmiä ulos palavasta navetasta, eläimet pyrkivät sinne takaisin. Miksi ihmeessä?
Heille navetta oli turvallinen paikka ja hädän tullen heillä ei ollut muuta turvallista paikkaa.
Turvapaikkaa heidän aivoissaan…kehossaan…mielessään…?

Ihmistä voi verrata eläimeen. Kun meillä on elämässä vaikea tilanne, haluamme vaistomaisesti palata takaisin ”turvalliseen” paikkaan.
Tämä vaikea tilanne voi olla hyvinkin pitkäkestoinen. Vaikean lapsuuden kokenut aikuistunut ihminen hakeutuu vaistomaisesti vaikeaan parisuhteeseen ”turvalliseen” kotiin.

Jatka lukemista